Tembo RPA Logo

RPA’s bijvangst

RPA analytics uitgebreid

RPA’s bijvangst: Hoe robots onverwachte bedrijfswaarde ontsluiten

Het introduceren van een RPA (Robotic Process Automation) robot kan aanzienlijke voordelen bieden aan organisaties die op zoek zijn naar manieren om hun processen te optimaliseren. Naast de directe voordelen, zoals kostenbesparing en efficiëntie, zijn er ook veel indirecte voordelen – of ‘bijvangsten’ – die vaak over het hoofd worden gezien. Deze indirecte voordelen kunnen, indien goed benut, een extra dimensie toevoegen aan de waarde van RPA-implementaties.

1.Gedetailleerde logs voor datagestuurde beslissingen

Elke actie die door een RPA-robot wordt uitgevoerd, kan worden gelogd en vastgelegd. Dit genereert een schat aan informatie over hoe processen daadwerkelijk verlopen. Deze logs kunnen worden geanalyseerd om bottlenecks te identificeren, de efficiëntie van processen te meten of te zoeken naar manieren om processen verder te verbeteren.

2.Opstellen van KPI’s

Met de informatie uit de logs kan een organisatie KPI’s (Key Performance Indicators) opstellen die specifiek zijn afgestemd op hun processen. Hierdoor kunnen doelen worden gesteld en kan de voortgang worden gemeten, waardoor continue verbetering mogelijk wordt.

3.Compliance en auditing

Voor organisaties in gereguleerde industrieën of die onderhevig zijn aan strikte compliance-vereisten, kunnen de logs die door RPA-robots worden gegenereerd, dienen als een onveranderlijk bewijs van wat er is gebeurd. Dit is vooral waardevol voor auditors. Ze kunnen de logs gebruiken om te verifiëren dat processen correct en consistent zijn uitgevoerd. De gedetailleerde aard van deze logs kan audits aanzienlijk vereenvoudigen en versnellen.

4.Kwaliteitsbewaking

De logs kunnen ook worden gebruikt om medewerkers te trainen. Door inzicht te hebben in hoe een RPA-robot een taak uitvoert, kunnen managers beter begrijpen hoe ze medewerkers het beste kunnen begeleiden. Bovendien kunnen eventuele fouten of afwijkingen snel worden opgemerkt en gecorrigeerd.

5.Proactieve foutdetectie

Door de logs te monitoren, kunnen organisaties potentiële problemen vroegtijdig opsporen voordat ze grotere problemen worden. Een plotselinge verandering in de frequentie of aard van bepaalde logboekmeldingen kan duiden op een onderliggend probleem dat aandacht vereist.

Conclusie: Implementeren van RPA

Het implementeren van RPA gaat verder dan alleen automatisering. De rijkdom aan gegevens die het genereert, biedt een kans voor organisaties om dieper inzicht te krijgen in hun processen, de prestaties continu te verbeteren, de compliance te waarborgen en een proactieve aanpak te hanteren bij het beheer van hun bedrijfsvoering. Voor auditors en compliance-professionals biedt dit een nieuwe en efficiënte manier om hun taken uit te voeren en waarde toe te voegen aan de organisatie.

RPA analytics

Na het verkennen van de diepten van de RPA-technologie en de veelzijdige meerwaarde ervan, is het duidelijk dat deze moderne automatiseringstool veel meer biedt dan op het eerste gezicht lijkt. Het implementeren en optimaliseren van RPA in uw organisatie kan een complexe onderneming zijn, maar gelukkig hoeft u dit niet alleen te doen.

Tembo RPA

Bij Tembo RPA hebben we de expertise en ervaring om u te begeleiden bij elke stap van uw RPA-reis. Van het identificeren van de juiste processen om te automatiseren, RPA toolselectie, tot het ontleden van die waardevolle logs voor bruikbare inzichten – wij staan voor u klaar. Laten we samen de onbenutte potentie van RPA voor uw bedrijf ontdekken en benutten. Maak een afspraak.