Wat is RPA?
RPA uitgelegd: Voordelen en uitdagingen
Hoe werkt RPA?
RPA is een technologie die menselijke taken automatiseert met RPA software en werkt zowel via front-end als back-end.
Front-end verwijst naar het deel van een applicatie dat interactie heeft met de gebruiker, de interface die gericht is op een gebruiksvriendelijke ervaring. Het omvat de gebruikersinterface, zoals visuele elementen, knoppen en menu’s. RPA simuleert menselijke handelingen door muisklikken en toetsenbordinvoer te gebruiken, waardoor het naadloos integreert met bestaande interfaces.
Back-end verwijst naar het deel van een applicatie dat achter de schermen draait, gericht op stabiliteit, schaalbaarheid en veiligheid. Het omvat databases, servers en API’s voor gegevensopslag en -verwerking. RPA benut bestaande API’s om direct met verschillende systemen te communiceren, wat leidt tot snellere en efficiëntere processen.
De gecombineerde aanpak zorgt voor optimale automatisering van alledaagse en tijdrovende handelingen, waardoor medewerkers zich kunnen richten op complexere en strategische activiteiten. Benieuwd hoe Tembo RPA werkt, ga dan naar onze werkwijze.

Voordelen van RPA
Geoptimaliseerde inzet van het personeel:
RPA vermindert de behoefte aan menselijke betrokkenheid bij repetitieve taken, waardoor bedrijven hun personeel kunnen toewijzen aan processen die groei van het bedrijf stimuleren. De medewerker is verlost van de repeterende taken, en kan zich focussen op handelingen die waarde toevoegen. Dit is bijzonder gunstig in de huidige concurrerende arbeidsmarkt, waar geschoolde werknemers moeilijk te vinden en te behouden zijn.
Minder menselijke fouten:
Door veel repeterende en verschillende handelingen opnieuw uit te voeren, soms in verschillende systemen, kan een mens sneller een fout maken. Een virtuele robot heeft hier geen last van, hierdoor neemt de nauwkeurigheid toeneemt en gaat er minder tijd verloren gaat aan het corrigeren van fouten.
Flexibiliteit:
RPA-robots bieden bedrijven de mogelijkheid om hun processen te wijzigen zonder de noodzaak om verouderde digitale systemen te vervangen of bestaande systemen uit te breiden. Ze kunnen snel geïmplementeerd worden en integreren naadloos met diverse andere systemen, wat zorgt voor een hoge mate van aanpasbaarheid.
Verhoogde operationele flexibiliteit:
RPA versterkt het vermogen om geautomatiseerde processen te beheren en te monitoren, en verschaft inzicht in eventuele problemen. Dit vergemakkelijkt het analyseren, identificeren, implementeren en oplossen van dergelijke problemen, wat leidt tot een grotere operationele flexibiliteit en efficiëntie binnen de organisatie.
Voorbeelden van zinvolle processen die RPA kan beheren
Factuurverwerking:
RPA kan relevante informatie uit facturen halen, gegevens valideren en invoeren in financiële systemen voor betalingsverwerking.
Leveranciers management:
RPA kan soepel leveranciersbeheer en betere samenwerking bevorderen door de software automatisch leveranciersgegevens, zoals btw-nummers, KvK-nummers en bankgegevens, up-to-date te houden en te controleren, wat resulteert in nauwkeurige en goed georganiseerde informatie.
Klantenondersteuning:
RPA kan routinematige vragen, administratieve werkzaamheden en verzoeken van klanten afhandelen, zodat menselijke medewerkers vrij zijn om complexere problemen te behandelen.
Gegevensextractie uit documenten:
RPA kan snel en nauwkeurig gegevens extraheren uit verschillende documentformaten, zoals PDF's, Word-documenten of gescande afbeeldingen.
Onboarding van nieuwe werknemers:
RPA kan het inwerkproces stroomlijnen door taken als het aanmaken en configureren van gebruikersaccounts, het verlenen van toegangsrechten en het inschrijven van werknemers in opleidingsprogramma's te automatiseren.
Orderverwerking:
RPA kan het proces van vastleggen, valideren en verwerken van bestellingen die via verschillende kanalen binnenkomen automatiseren.
Voorraadbeheer:
RPA kan voorraadniveaus bijhouden, herbestellingsprocessen automatiseren en rapporten genereren ter ondersteuning van de besluitvorming.
Rapportage:
RPA kan gegevens uit meerdere bronnen verzamelen en rapporten genereren over belangrijke prestatie-indicatoren, financiële prestaties of andere kritieke bedrijfsgegevens. RPA kan gemakkelijk zinvolle taken zoals deze en meer aan.
Gedeeltelijke automatisering met RPA als ondersteuning voor medewerkers
